Beogradsko naselje bb, 14204 Divčibare

Divčibare

Divčibare su turističko planinsko mesto koje se nalazi u zapadnoj Srbiji, na planini Maljen. To je visoravan smeštena u centralnom delu planine, između visova Kraljevog stola (1104 m), Crni vrh (1098 m), Paljbe (1051 m), Golupca (1044 m) i Velikog brda (1061 m).

Nalaze se na nadmorskoj visini od 980 metara.

Još od davnina su Divčibare poznate po svom pozitivnom uticaju na oporavak organizma. Ovo je među prvima zapazio knez Miloš Obrenović i početkom 19.veka od turskog bega otkupljuje cele Divčibare i podiže svoje „gospodarske kolebe“.

Prema narodnom predanju, Divčibare ili “devojačke bare” su dobile naziv po mladoj čobanici koja se utopila u nabujaloj reci, Crnoj Kamenici, koja protiče kroz centar današnje naseobine.

Klima je prijatna, umereno-kontinentalna, leti suva, a zimi sa dosta padavina. Zahvaljujući činjenici da su sa svih strana okružene visovima koji ih štite od vetrova, da su mesto gde se sukobljavaju vazdušne mase sa Mediterana, Karpata i Panonske nizije proglašene su za „klimatsko lečilište”.

Ovakve predispozicije daju idealne uslove za pripreme sportista, rekreativni turizam, dečje i omladinske sportske kampove, nastavu u prirodi, aktivni odmor.

Okolina Divčibara je  bogata mnoštvom turističkih destinacija koje mogu biti interesantne posetiocima za obilazak kao što su manastiri, gradovi, mesta od istorijskog značaja,spomenici, kulturno istorijski i memorijalni kompleksi. Kraj je nadaleko poznat po seoskom turizmu i mnoštvu seoskih turističkih domaćinstava koja možete obići.

Leto na Divčibarama

Leto na Divčibarama

Tokom letnjih meseci, Divčibare su idealne za pešačke ture, planinarenje i biciklizam. Pešačke staze su uređene, označen

Detaljnije
Zima na Divčibarama

Zima na Divčibarama

Tokom zime, Divčibare su skijaški centar koji je prilagođen i početnicima i ozbiljnim skijašima. Heba ima sopstvenu ski st

Detaljnije
Staze zdravlja

Staze zdravlja

Na Divčibarama postoji 6 pešačkih staza i to:   Centar – Golubac (1050 m) – 30 minuta Centar – Paljba (10

Detaljnije